Na prvoj regionalnoj konferenciji “Budućnost je sada” posvećenoj digitalnoj medicini koja se održala 15.4.2016. u Hypo Centru u Zagrebu, sedam odabranih startup-a predstavilo je svoje projekte pred farmaceutskim i IT tvrtkama, liječnicima te predstavnicima državne i lokalne zdravstvene administracije.

Među njima priliku za predstavljanjem jedinstvene platforme za video rehabilitaciju dobili su i dečki iz medicinske startup tvrtke koji su odlučili s nama podijeliti svoju poduzetničku priču i ispričati nam više detalja o realizaciji platforme VIDEOREHA i uspješnim projektima na kojima trenutno rade.

12984061_858673737576119_1459732009396887380_o
izvor

“Jezgru tima čine Tomislav Slišković, Saša Bašćevan i Damir Hudetz. Nas trojica imamo veliki interes za područje rehabilitacije ozljeda lokomotornog sustava redom iz tri perspektive kao pacijent, kinezioterapeut i ortoped. Upoznali smo se prije desetak godina rješavajući iznimno tešku ozljedu koljena iz naše tri perspektive. Tada smo upoznali brojne nedostatke rehabilitacijskog procesa u Hrvatskoj, a s vremenom smo shvatili da se isti problemi mogu naći i globalno.” objasnio nam je Tomislav kada smo ga pitali tko se točno krije iza VIDEOREHA projekta.

Prvobitna ideja je bila razviti informatičko rješenje koje olakšava pacijentima čekanje u bolnicama. S obzirom na to da su za realizaciju ove ideje dobili samo formalnu, a ne i konkretnu podršku sustava o kojem nisu htjeli više ovisiti, okrenuli su se rješavanju problema rehabilitacije.

 “Nakon što smo uvidjeli da se na internetu ne mogu naći konkretne smjernice kako tretirati neku ozljedu, a sama kompletna rehabilitacija je izrazito šaren proces koji se gotovo uopće ne temelji na medicinskim protokolima, uz to iznimno skupa i dosta često nedostupna, odlučili smo sami riješiti taj problem.” otkrio je Tomislav dodajući kako im je prvi korak bio vidjeti da li mogu polučiti rezultate kakve žele, bez potrebe da značajnije financijski investiraju te su snimili određeni broj vježbi potrebnih za najčešće rehabilitacijske protokole i od njih složili programe rehabilitacije na stranici koja je imala samo osnovne funkcije.

“Početni proizvod je bio dobar početak za ispitivanje osnovnog koncepta. U demo verziji stranice smo tretirali isključivo pacijente koje smo mogli nadzirati preko našeg stručnog tima fizički u ambulantu jer nismo željeli ništa prepuštati slučaju. Demo platforma je bila aktivna godinu dana i u polovici te prve godine smo vidjeli da pacijenti reagiraju iznimno pozitivno i tada smo već počeli razvijati novu, tehnološki daleko napredniju platformu koju smo pokrenuli u svibnju 2014.”

14231314_943828512393974_2215242588561407224_o
izvor

Tomislav priznaje da je realizacija bila prilično zahtjevna. U početku je uključivala dosta logistike jer je bilo potrebno sve vježbe snimiti, obraditi video i audio materijale te napisati sve tekstove s uputama. Svi su se materijali kasnije prevodili s hrvatskog na engleski i ukrajinski. Paralelno se odvijao proces izrade informatičke platforme i kodiranje. Ipak, danas u bazi broje preko 1000 snimljenih vježbi pomoću kojih slažu rehabilitacijske protokole i čime pokrivaju cijeli lokomotorni sustav. Platforma omogućava izvođenje preko 120 rehabilitacijskih protokola i ako korisnik ima problem koji ne pokrivaju u mogućnosti su u vrlo kratkom vremenskom roku izvesti individualni program.

“Naš tim trenutno broji preko deset stručnjaka iz područja informatike, ortopedije, rehabilitacije i kineziologije, kako bi stranica mogla nesmetano pružati ljudima pomoć. Princip rada je vrlo jednostavan, korisnik treba imati medicinsku dijagnozu problema, nakon čega izradi korisnički račun na www.videoreha.com stranici i spreman je odmah koristiti našu platformu u cilju rješavanja problema. Rehabilitacija je zamišljena da se provodi u što jednostavnijim uvjetima kod kuće ili uz kontrolu fizioterapeuta. Cijena usluge je prihvatljiva jer cijeli proces rehabilitacije koji prosječno traje 6 tjedana svakodnevno, košta manje od jednog dana rehabiltacije u nekom centru.” Tomislav objašnjava.

videoreha_2
izvor

U odnosu na standardne opcije i privatne rehabilitacije koje se nude pacijentima, VIDEOREHA svakako odskače od uobičajene prakse jer nudi stručne protokole definirane za različita stanja uz mogućnost dodatnog individualiziranja, izbjegavajući da mjesto stanovanja, financijsko stanje ili vrijeme utječe na konačan ishod liječenja.

“Privatne rehabilitacijske ustanove nude rehabilitaciju, ali je cijena izrazito visoka ako znamo da proces traje po nekoliko mjeseci. Korisnici također gube puno vremena na dogovaranje termina, putovanje do klinike, itd., dok je VIDEOREHA dostupna bilo kada i bilo gdje. Značajan problem koji smo uočili u praksi je kako i sami pacijenti kažu kad dođu iz neke ustanove da se svima radi rehabilitacija po istom obrascu bez obzira na dob, stanje vrstu zahvata i druge individualne čimbenike.” Tomislav potvrđuje.

“Ortopedi koji s nama trenutno surađuju imaju programe koje su oni sami odobrili, tako su sigurni da će njihovi pacijenti raditi terapiju po njihovim uputama iz dana u dan bilo to u nekoj rehabilitacijskoj klinici, fitness centru ili kod kuće. ” dodaje.

Trenutno korisnici najviše koriste programe za rehabilitaciju koljena, a najpopularniji među njima su programi za rehabilitaciju skakačkog koljena, prednjeg križnog ligamenta, a ne zaostaju ni programi za bolnost donjeg dijela leđa i išijasa.

Da VIDEOREHU čeka svijetla budućnost potvrđuje i činjenica da će se platforma koristiti u sklopu kliničkog istraživanja potpuno nove metode liječenja defekata hrskavice u sklopu europskog projekta HORIZON 2020 koje započinje krajem 2016.

“Ponosni smo što smo potpisali ugovor s partnerom iz Ukrajine i zajedno pokušavamo probuditi ljudima svijest o važnosti rehabilitacije za krajnji ishod liječenja na tržištu od 65 milijuna stanovnika. Velik broj fizioterapeuta je spreman na suradnju ili već surađuje s nama. Među našim uspješno rehabilitiranim pacijentima su neki od najpoznatijih sportaša koji su koristili našu platformu za svoj oporavak.” potvrđuje.

xtho2jcwees1qbluuoei8g
izvor

U skorijoj budućnosti imaju u planu izraditi webshop za najam i prodaju spava i pomagala potrebnih za rehabilitaciju kao i izradu mobile aplikacije kako bi se maksimalno približili krajnjem korisniku.

“Već smo u pregovorima s partnerima iz Švicarske, Njemačke i Italije i prvo što trebamo je prilagoditi na ta govorna područja našu platformu, te razvijati mrežu u tim zemljama. Kao i svaki malo ozbiljniji startup namjeravamo tražiti svoje mjesto na tržištu SAD-a jer tamo vidimo veliku šansu za proboj ovog pristupa rehabilitaciji. ” zaključuje Tomislav.

S obzirom na dosadašnji uspjeh i činjenicu da polako stvaraju tržište za novi proizvod, ne sumnjamo da će dečki ostvarivati u daljnjoj budućnosti velike i značajne rezultate.
Možete ih pronaći na adresi Metalčeva 5 u Zagrebu, a svima koji imaju dodatna pitanja ili žele saznati više informacija o njihovom radu dostupni su na e-mail adresi videoreha@videoreha.com ili putem Facebook stranice.

Za kraj, Tomislav nam je priznao da su njihovi dojmovi s konferencije odlični te da su im pristupili ljudi iz medijske kuće koji nisu mogli sakriti svoje zanimanje za njihov rad što im je omogućilo da otvore vrata razgovorima o potencijalnoj medijskoj suradnji na promociji projekta što im u ovoj fazi jako puno znači.

„Ovakvi skupovi sasvim sigurno mogu promovirati komunikaciju među sličnim projektima koja je nužna za otvaranje novih mogućnosti. Ono što nedostaje je sustavno kontaktiranje s investitorima koji imaju iskustvo u odrađenim uspješnim projektima i volju za investiranje u nove.“ Tomislav zaključuje.

* Predstavite i vi svoju poduzetničju ideju putem našeg bloga! Ako se vaš startup bavi medicinom ili imate rješenje kako poboljšati farmaceutske procese ili brigu za zdravlje pacijenta, pošaljite nam kratki info sa kontaktom vaše tvrtke na sljedeću e-mail adresu i predstavite svoje poslovanje i ideju našoj publici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *