BLC Pharmaceutica d.o.o. hrvatska je tvrtka koja se bavi istraživanjem i razvojem, a tijekom godina realizirala je projekt razvoja nove formulacije lijeka Pharmaceutical Composition koja omogućava kontrolirano otpuštanje lijeka čime se postiže kontrolirana koncetracija lijeka u krvi.

Važnost svog projekta zagrebačka farmaceutkinja Ljiljana Sović Brkičić predstavila je i na regionalnoj konferenciji “Budućnost je sada” pred farmaceutskim i IT tvrtkama, liječnicima te predstavnicima državne i lokalne zdravstvene administracije, a da bi saznali više o nastanku i realizaciji samog projekta, kontaktirali smo Ljiljanu, i iz prve ruke saznali detalje i važnost razvoja ove inovativne tehnologije na kojem ona  i njezin projektni tim rade već 7 godina.

“Danas se smatra da je zdravlje osnovna ljudska potreba ali i pravo. Bolesne osoba imaju pravo pristupa dobroj i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti. Međutim, u većini slučajeva liječenje nije dobro. Kao posljedica nekontroliranog otpuštanja lijekova, odmah nakon primjene koncentracija lijeka u krvi je jako visoka tako da se razvijaju nuspojave i štetne posljedice, a kasnije je jako niska da lijek uopće ne djeluje.” objasnila nam je Ljiljana.

Za navedeni problem, kaže, rješenje je kontrolirana primjena lijeka.

“Razvili smo tehnologiju koja omogućava kontrolirano otpuštanje lijeka iz formulacije čime se automatski postiže kontrolirana koncentracija lijeka u krvi, a samim time i bolje liječenje u usporedbi s postojećim rješenjima na tržištu.“ dodaje.

Kako nam je Ljiljana otkrila, radi se o modifikaciji poznate tehnologije (sprej granulacija). Molekule lijeka vezuju se na nosač (iono-izmjenjivača smola) te se stvara kompleks koji se obavija različitim ovojnicama. Kompleks je obavijen controlled release ovojnicom, bioadhezivnom ovojnicom i enteričkom ovojnicom. Broj, redoslijed, veličina (debljina) i  vrsta ovojnica reguliraju brzinu otpuštanja lijeka iz formulacije. Formulacija se sastoji od mnoštva sitnih čestica koje će biti smještene u kapsulu, a koje će se nakon primjene zadržati u točno određenom dijelu probavnog sustava što omogućava kontrolirano otpuštanje lijeka iz formulacije tijekom vremena.

03_pharmaceutical_composition
izvor

Na primjeru dosadašnjeg lijeka koji je lijek izbora u liječenju Parkinsonove bolesti (PB) napravljena je usporedba nove formulacija lijeka s postojećim proizvodima na tržištu i upravo će nova formulacija  biti izbor za liječenje PB jer je bolja i omogućit će bolje liječenje, a biti će cjenovno prihvatljiva te će imati prikladnu i prihvatljivu primjenu u usporedbi s postojećim proizvodima na tržištu.

“Tijekom izrade doktorskog rada vezanog uz epidemiologiju Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj shvatila sam na koji način se mogu riješiti problemi u liječenju Parkinsonove bolesti vezani uz nekontroliranu primjenu lijekova. Naime, bilo je potrebno napraviti formulaciju lijeka koja će omogućiti bolje kontrolirano otpuštanje lijeka kako bi se postigla kontrolirana koncentracija lijeka u krvi, a čime bi se smanjile nuspojave koje nastaju kao posljedica nekontrolirane primjene lijeka te što bi omogućilo bolje i kvalitetnije liječenje. Kada smo shvatili na koji način ćemo riješiti problem, kupili smo potrebnu opremu i započeli s radom. Inovatori su Zdravko Dokuzović i Ljiljana Sović Brkičić, dok su podnositelji patentne prijave Cvjetko Brkičić i Ljiljana Sović Brkičić.” otkrila nam je Ljiljana kada smo ju pitali da nam objasni kako je zapravo došlo do realizacije same priče.

Svoju tehnologiju patentno su zaštitili i predali patentne prijave u nacionalne faze u 90 zemalja (4 patentne unije te USA, Japan, Kina, Indija, Australija, Kanada, Brazil, Meksiko i Južna Koreja). Certifikate patentna do sada su dobili iz Kine i OAPI unija, a ishođenje ostalih certifikata je u tijeku.

01_pharmaceutical_composition
izvor

“Obzirom da se radi o tehnologiji koja se može primijeniti na različite lijekove, ideja nam je tehnologiju ustupiti velikoj farmaceutskoj kompaniji (licenciranje), a koja ima resurse razviti više novih formulacija lijekova istovremeno te ih plasirati na tržište tijekom trajanja patentne zaštite. Sami bismo u suradnji s manjom farmaceutskom kompanijom razvili novu formulaciju lijeka za liječenje Parkinsonove bolesti koju bismo plasirali na europsko i svjetsko tržište,” kaže Ljiljana.

Do sada, njihov projekt koji je od izrazite važnosti i od strateškog interesa za Hrvatsku, jer omogućava otvaranje novih radnih mjesta te ostvarivanje priliva značajnih prihoda u državni proračun u obliku poreza, podržao je Institut Ruđer Bošković koji je projekt ocijenio dobrim i kvalitetnim. Međutim, Ljiljana upozorava da za nastavak projekta mora pronaći sredstva koja će omogućiti dovršetak i komercijalizaciju istog, prije isteka patentne zaštite.

“Korištenjem konzervativnih metoda, procijenjeno je  da bi nova formulacija lijeka, imala u petoj godini komercijalizacije tržišni udio od 10% europskog tržišta lijeka za Parkinsonovu bolest, što podrazumijeva proizvodnju 131 milijun kapsula godišnje te procijenjeni prihod od 93 milijuna eura godišnje.” potvrdila nam je Ljiljana,

Unatoč izazovima s kojima se suočavaju zbog administrativnih i drugih barijera, Ljiljana očekuje da će za 3 do 4 godine imati proizvod spreman za tržište jer bi se u navedenom razdoblju mogli ostvariti i prihodi koji će se realizirati kroz licenciranje tehnologije velikoj farmaceutskoj kompaniji. Kako je razvoj lijeka, odnosno nove formulacije, dugotrajan proces koji je strogo reguliran normativima i propisanim procedurama, a svi segmenti proizvodnje su zakonski regulirani, reklamiranje lijekova nije dopušteno. Budući da se radi o lijeku izboru te o proizvodu koji će biti bolji u odnosu na postojeća rješenja na tržištu, nova formulacija lijeka će moći u prikazanim rokovima ostvariti procijenjeni tržišni udio.

Stoga Ljiljana napominje da će svi zainteresirani, liječnici i pacijenti, o postojanju nove formulacije lijeka saznati putem propisanih i dopuštenih načina informiranja o novim lijekovima, a do tada više informacija  o razvoju projekta moguće je saznati putem  e-mail adrese pharmaceutica@blc.hr.

Za kraj, Ljiljana nam je otkrila koliko joj je značila prilika za sudjelovanje na konferenciji.

“Naše pojavljivanje na Start-up konferenciji je bio način ostvarivanja novih kontakata te izlazak iz ormara jer smo željeli prezentirati naš projekt, te smo željeli ukazati da ovaj i slične projekte gotovo nije moguće realizirati u Hrvatskoj. Naravno da održavanje Start-up konferencija daje priliku za predstavljanje projekata te je svakako potrebno slična događanja organizirati i u budućnosti. Međutim, i dalje ne postoji mehanizam kojim bi se omogućilo dobivanje potpore za provedbu projekata koji se ne mogu realizirati kroz start-up natjecanje, odnosno prezentacije,” upozorava Ljiljana iz vlastitog iskustva.

* Predstavite i vi svoju poduzetničju ideju putem našeg bloga! Ako se vaš startup bavi medicinom ili imate rješenje kako poboljšati farmaceutske procese ili brigu za zdravlje pacijenta, pošaljite nam kratki info sa kontaktom vaše tvrtke na sljedeću e-mail adresu i predstavite svoje poslovanje i ideju našoj publici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *