Na konferenciji digitalne medicine “Budućnost je sada” koja će se održati 29. rujna, u hotelu Moskva u Beogradu, jedan od predavača biti će ujedno i Igor Grčić, regionalni menadžer za Rumunjsku, Adriatic regiju, Sloveniju i Bugarsku iz tvrtke Aruba, a Hewlett Packard Enterprise company, koji će održati predavanje na temu digitalne transformacije u zdravstvenom sektoru te prisutnima izložiti, kako sam kaže, brojne nove ideje koje će rezultirati pozitivnim promjenama za njih osobno i u organizacijama koje predstavljaju.

Igor Grčič, Territory Manager for Romania, Adriatic region, Slovenia and Bulgaria (Aruba, a Hewlett Packard Enterprise company)

Tim povodom, razgovarali smo s g. Grčićem i iskoristili priliku da iz prve ruke saznamo njegovo viđenje digitalne transformacije, što ona donosi te koji su konkretni primjeri,  ali i posljedice njezine primjene.

1. Brojni svjetski menadžeri intenzivno govore o važnosti digitalne transformacije s obzirom na to da će ona uvelike promijeniti i gospodarski sektor. Što je uopće digitalna transformacija?

– Da, Digitalna transformacija područje je o kojem se trenutačno vodi najviše rasprava, a naši korisnici i partneri svaki dan nam predstavljaju slučajeve i projekte koji se mogu klasificirati pod ovim pojmom. Pogotovo kada se uzme u obzir da taj pojam zapravo objedinjava i ostale najvažnije kritične pokrete u IT industriji poput Internet of things (IoT), Pametni gradovi, Bring your own device (BYOD) i sada već neizbježan Cloud IT-a. Vjerujem da svaki IT stručnjak sa malo većim iskustvom može dati svoju definiciju digitalne transformacije koja bi se mogla proširiti ovisno o tome na koju industriju se odnosi, no općenito ona znači svaku promjenu koju izaziva primjena digitalne i IT tehnologije, neovisno da li je ona usmjerena na pojedinca, poduzeće ili cijela društva. Kao IT stručnjak usmjeren na mrežne tehnologije orijentiram se na unaprjeđenje i transformaciju poslovanja korištenjem novih tehnologija iz portfolia kompanije koju zastupam uz savjetovanje korisnika oko ispravnog korištenja i prednosti koje mogu ostvariti njihovom implementacijom.

 2. Gdje se digitalna transformacija može vidjeti na primjeru?

– Primjera ima bezbroj, a pošto su svi vrlo zanimljivi, teško je odabrati samo nekoliko. Uber, AirBnB-a i slični primjeri već su toliko puta korišteni da ih nema potrebe dodatno objašnjavati jer evidentno je da te kompanije bez digitalne transformacije ne bi ni postojale. Vezano za zdravstvo, spomenuo bih primjer jedne od najvećih i najbolje ocijenjenih dječjih bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama, Boston Childrens Hospital, koja je skočila nekoliko godina ispred konkurencije koristeći Aruba Networks Meridian platformu za informiranje i navođenje pacijenata aplikacijom unutar prostora koristeći Bluetooth odašiljače i senzore, te vrhunski bežični pristup internetu uz pozadinsku analitiku. Scenarij u kojem pacijenti više ne moraju imati fizičke kartone  ili upute kako pronaći sobe u kojima moraju obaviti preglede, već svaki korak sistematskog pregleda i snalaženja u prostoru obavljaju putem mobilnih uređaja, doslovce je transformirao doživljaj pacijenata i internog osoblja. Pacijentima se smanjuje stres pronalaska ispravnih lokacija za pregled u trenucima slabosti i bolesti, moguće je obraditi veći broj pacijenata u kraćem vremenu, bolje su iskorišteni resursi bolnice i ekspertiza zaposlenih, značajno je ubrzana dvosmjerna komunikacija i personalizirano je iskustvo pacijenata.  Uzmimo i primjer upotrebe 3D printera u zdravstvu koji predstavlja potpunu digitalnu transformaciju bolnica ili institucija koje ih koriste.  Iste te tehnologije i nova digitalna i IT rješenja se na drugačije načine koriste se u proizvodnji, turizmu, javnom sektoru, bankarstvu i brojnim ostalim sektorima.

“Govorimo li o zdravstvu, digitalna transformacija će doslovce spašavati i produljivati živote te značajno poboljšati kvalitetu života svih nas.” ističe g. Grčić.
3. Kakve će biti posljedice digitalne transformacije?

– Osobno sam optimist i uvijek gledam najbolje u primjeni novih tehnologija, a siguran sam da uz ispravno implementiranu digitalnu transformaciju dobivamo povećanje učinkovitosti,  nova radna mjesta, bolje iskustvo korisnika i zaposlenika te nove izvore prihoda. Govorimo li o zdravstvu, digitalna transformacija će doslovce spašavati i produljivati živote te značajno poboljšati kvalitetu života svih nas. Naravno, detaljno se razmatraju i rizici no oni su za sada minimalni u usporedbi sa prednostima. Digitalne transformacija je neizbježna i  jednostavno ne postoji organizacija koja neće proći neki oblik iste.

4. Smatrate li da su skupovi poput konferencije digitalne medicine „Budućnost je sada“ i teme koje takvi skupovi akcentiraju važne za stručnu i opću javnost?

– Skupovi poput ovog iznimno su važni kako bi na jednom mjestu spojili struku iz zdravstvenog i IT sektora. Sudionici dobivaju jedinstvenu priliku za edukaciju i informiranje o najnovijim dostignućima na oba područje koja se onda mogu kombinirali kako bi rezultirali novim i naprednim rješenjima. Osobno se nadam da će i moje izlaganje na konferenciji inspirirati kolege i dati im brojne nove ideje koje će rezultirati pozitivnim promjenama za njih osobno i u organizacijama koje predstavljaju. Bez kontinuiranog učenja i otvorenih umova nema napretka i svi bismo bili osuđeni na stagnaciju i prosječnost. Pohvale oranizatorima i siguran sam da će ova druga po redu konferencija imati još desetke godina iza sebe u kojima ćemo se nalaziti i svaki puta naučiti nešto novo.

Konferencija digitalne medicine „Budućnost je sada“ održava se 29.rujna, 2017. u hotelu Moskva u Beogradu s početkom u 10 sati, detaljan program možete vidjeti na hit-konferencija.hr.

Prijave su dostupne na hit-konferencija.hr/Registracija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *