Autor: Andrea Staničić

Sve više tvrtki otkriva snagu interneta i koristi društvene mreže kao sredstvo komunikacije i prodaje. Kako sve više potencijalnih klijenata traži informacije o zdravlju putem interneta, takvoj vrsti promocije sve češće priklanjaju se zdravstvene organizacije i kompanije.

U današnje vrijeme kada nam je internet dostupan na svakom koraku, pacijenti se prije odlaska liječniku informiraju o svojoj bolesti, traže izjave ljudi koji su imali slična iskustva te za prvi pregled najčešće odaberu polikliniku koju prate na Facebook-u ili pronađu na Google tražilici.

Upravo tu leži prilika za prvi kontakt s potencijalnim pacijentom čime primjerice poliklinike i ordinacije mogu ostvariti direktnu korist u svom poslovanju ako kroz online komunikaciju pronađu dobar način kako im se približiti i izgraditi trajni odnos.

Iako postoje općenite zakonitosti i pravila za digitalnu komunikaciju, svaka djelatnost i grana poslovanja ima svoje specifičnosti. Posebno zdravstvo zbog zakonskih ograničenja u komunikaciji te osjetljivosti podataka vezanih za zdravlje i zdravstvo. Posebnu pozornost treba obratiti i na tzv. online savjetovanje koje je danas sve popularnije putem društvenih mreža. Ovakva savjetovanja su korisna jer mogu omogućiti pacijentima da se brzo i jednostavno naruče za pregled te dobiju osnovne informacije o svom stanju. Naravno, dublje i opširnije informacije kao i samu dijagnozu pacijent će dobiti prilikom pregleda.

Ako ste pomislili da je zbog posebnih ograničenja pomalo rizično i neisplativo koristiti digitalni marketing u području zdravstva, razuvjerit ćemo vas da to ipak nije tako. Osvrnut ćemo se na nekoliko načina promocije putem digitalnih kanala ako vaša tvrtka ili organizacija djeluje u zdravstvu. Uz uvjet da se poštuju prethodno spomenuta ograničenja te da se u komunikaciju unesu specifična znanja o zdravstvu i o digitalnom marketingu, ona može postati najmoćniji alat vaše promocije i poslovanja.

Društvene mreže

Upravo su društvene mreže jedan od  najdinamičnijih digitalnih alata koji omogućuju pronalaženje i sastajanje s pacijentima online te predstavljanje sebe kao stručnjaka u svom području. Za razliku od tradicionalnih oblika oglašavanja, zdravstvenim organizacijama čija je strategija jednostavna objavljivanje informacija putem web stranice, omogućava dvosmjernu komunikaciju i izgradnju odnosa s pacijentima koji su već na internetu.

Jedna od najmoćnijih društvenih mreža danas je Facebook koja u svijetu broji preko milijardu korisnika, a Facebook stranice te Facebook oglasi postali su važan faktor u marketinškoj strategiji. O Facebook stranici kao promotivnom kanalu u području zdravstva već smo pisali na blogu, a članak možete pročitati ovdje.

Još jedna od značajno popularnih društvenih mreža je zasigurno Twitter koji predstavlja neformalan i direktan način komunikacije, a iako nije toliko popularan u Hrvatskoj kao što je u svijetu, može poslužiti za ciljanu komunikaciju naročito prema stručnoj javnosti.

Twitter još više od Facebooka pruža mogućnost povezivanja osoba koje se ne moraju poznavati, ali dijele jednake interese. Ono što je zasigurno velika prednost što se radi o izravnoj i ciljanoj marketinškoj prodaji ako se koristi na pravilan način – praćenjem ključnih riječi. Tako, ako primjerice neka osoba traži stomatologa u Zagrebu i na Twitteru traži preporuku, putem ključne riječi „stomatolog” vi ćete vidjeti njegovu objavu i izravno ga kontaktirati i predstaviti svoju ordinaciju.

Blog

Još bolji efekt može se dobiti ako se društvene mreže povežu s blogom. Ova kombinacija se pokazala kao idealan alat promocije s relativno malo uloženih sredstava s kojima se može postići odličan rezultat.

S obzirom na to da vođenje i pisanje bloga zahtijeva vrijeme, potrebno je postaviti strategiju. Pisanje o zdravstvenim temama omogućava educiranje potencijalnih korisnika usluga jer ostavlja dojam izvora znanja i kvalitetnih informacija čime se ujedno stvara pozitivan imidž. Osobito jer većina osoba prije odlaska specijalistu informacije traže na internetu i važno im je da dobiju točne i korisne informacije. Blogom možete približiti svoje usluge, a iako je potrebno uložiti dosta energije i truda donosi dugoročne rezultate jer njime gradite zajednicu vjernih korisnika.

Preporučljivo je da blog bude integriran u vašu postojeću web stranicu te povezan s društvenom mrežom primjerice, Facebook stranicom kako bi vaš krug vjernih korisnika mogao redovno dobivati informacije o svim vašim novim objavama. S obzirom na to da je preporučljivo da objave na društvenim mrežama budu što konkretnije i jednostavnije, upravo blogom možete riješiti problem ograničenja i podijeliti s korisnicima sve što smatrate da je relevantno, ne ograničavajući se brojem znakova.

Video sadržaj

Drugi najpoznatiji pretraživač na svijetu svakako je Youtube. Upravo zahvaljujući YouTubeu te stvaranjem i objavom vlastitih videozapisa na jednostavan, kreativan i nenapadan način možete educirati korisnike o vašoj djelatnosti.

Svoje svoje YouTube zapise možete iskoristiti u promociji i putem bloga i putem društvenih mreža jer ako vaši korisnici video budu smatrali zanimljivim, sigurno će ga podijeliti s prijateljima i lajkati.

Osim YouTube-a na internetu je dostupan niz alata koji vam omogućavaju da kreirate edukativne i kreativne videe putem prezentacija ili animacija koji se na spomenuti način mogu dijeliti putem vaših digitalnih kanala i time djelovati na to da vas potencijalni klijenti u moru konkurencije izdvoje zbog prikaza nečeg informativnog na novi i drugačiji način.

Pozicionirajte se već danas

Digitalni marketing svakako je jedan od najvažnijih faktora u načinu poslovanja modernih tvrtki, a ovaj pristup svakako se odrazio i na zdravstvene djelatnosti. Ipak, kao i u klasičnom marketing oglašavanju, potrebno je strateški pristupiti svakom od navedenih kanala, osobito kada je riječ o interakciji putem društvenih mreža. Ako tražite pomoć i podršku u pokretanju promocije, putem digitalnog marketinga, a bavite se područjem zdravstva, obratite nam se putem e-mail adrese andrea.stanicic@hit-konferencija.hr ili putem web stranice za sva dodatna pitanja i informacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *