Na temelju dosadašnjeg razvoja tehnologije, futurolozi predviđaju da će u budućnosti napredak biti tako velik da će nam današnje tehnologije činiti smiješnima, baš kao što se nama danas čine diskete ili kasete. O tome kako će onda budućnost poslovanja izgledati 2030. svjetski poznati futurolozi pričat će 2.10. u zagrebačkoj Laubi na Future Tense konferenciji koja nas vodi u budućnost.

Futurologinja prehrane, Morgaine Gaye, govorit će o promjenama prehrambenih navika koje će promijeniti način na koji svakodnevno konzumiramo hranu.

2. listopada će se, u organizaciji agencije Komunikacijski Laboratorij, u Zagrebu održati Future Tense, konferencija koja nas vodi u budućnost. Tu će nam vodeći svjetski futurolozi otkriti kako ćemo živjeti i poslovati u budućnosti. Nakon njihovih inspirativnih predavanja održat će se i CEO future panel na kojem će predsjednici Uprava vodećih kompanija raspravljati o mogućnostima primjene futuroloških predviđanja u poslovnim modelima.

Futurolog Gerd Leonhard: Znanstvena fantastika postaje naša stvarnost

Zadovoljavanje znatiželje o budućnosti započinje predavanjem Gerda Leonharda, autora šest knjiga kojeg je Wall Street Journal prozvao jednim od vodećih medijskih futurologa. Leonhard ističe da će se čovječanstvo u narednih 20 godina mijenjati više nego što se promijenilo u posljednjih 300 godina, a da bi sačuvali budućnost čovječanstva moramo uložiti jednako u čovjeka koliko ulažemo u tehnologiju.

Gerd Leonhard govorit će o eksponencijalnom razvoju tehnologije i njezinom utjecaju na društvo i prilagodbama koje već sada moramo početi provoditi.

Leonhard smatra kako ćemo u budućnosti biti potpuno ovisni o strojevima u svakom aspektu našeg života, predviđa „spajanje“ čovjeka i strojeva kroz proširenu stvarnost (augmented reality), virtualnu stvarnost, holograme, implantate i sučelja koji su projektirani pomoću nanotehnologije i sintetske biologije. Kao primjer navodi da za pet godina neće biti potrebno googlati gdje se nalazi najbolji sushi u nekom gradu ili što pojesti, sustav će već znati gdje smo, što trebamo i želimo jesti, s kim smo i koliko novaca imamo na raspolaganju.

Ističe i kako moramo biti svjesni da sami stvaramo budućnost koja dolazi i da ćemo biti za nju odgovorni. Napominje da ne smijemo odustati od humanosti u zamjenu za postizanje neograničene inteligencije koja nije biološka. Tehnologija čovjeku treba biti alat za postizanje cilja, a ne cilj i svrha za sebe.

Futurolog Aric Dromi: potencijal pametnih gradova budućnosti je u Africi i Južnoj Americi

Perspektivu o budućnosti nastavljamo graditi previđanjima Arica Dromija, glavnog futurologa za jednog od najpoznatijih i najcjenjenijih svjetskih proizvođača vozila i vodećeg programera premium, autonomnih i električnih vozila. Priznati futurolog ističe da će glavni gradovi Europe i razvijenog svijeta, ako ne budu pravovremeno reagirali na neizbježne promjene, za deset godina završiti kao gradovi trećeg svijeta. Dromi smatra da su potencijali stvarne izgradnje grada koji je održiv i može prihvatiti potrebe budućeg društva na mjestima poput Afrike ili Južne Amerike, mjestima koja imaju potencijal za infrastrukturu i ne trebaju naknadno opremanje već postojećih sustava, upravo zbog toga što trenutno nemaju sustave.

Aric Dromi govorit će o pametnim gradovima budućnosti i nužnosti prilagodbe shodno tehnološkom razvoju.

Kao prvi korak u bliskoj budućnosti navodi samoupravne, robotske automobile koji će eliminirati potrebu za vlasništvom u gradovima.  Dugoročno, kaže, nestat će potrebe za vlastitim automobilom. Podsjeća i da Uber, Google i Airbus već gledaju na prostor iznad cesta i drugu vrstu vozila, od letećih automobila do autonomnih dronova i autonomnih taksija. Prema tome, djelomično će se ukloniti potreba za postojećom infrastrukturom i otvorit će mogućnost za redizajn prostora na potpuno novi način.

Dromi predviđa i da će u budućnosti uspon mješovite ili virtualne stvarnosti ukloniti naše potrebe da fizički idemo s jednog mjesta na drugo, što znači da nećemo stvarno morati živjeti u gradu kada se možemo priključiti i pojaviti u nekoj drugoj stvarnosti.

Uz Dromija i Leonharda na Future Tense konferenciji viziju budućnosti upotpuniti će  futurologinja prehrane Morgaine Gaye o mikro i makro trendovima u prehrani i David Birch uz podršku Addiko Bank na temu budućnosti plaćanja.

Više informacija o konferenciji potražite na www.futuretense.eu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *