Primjena elektroničkih recepata u Srbiji je uvedena sredinom godine i prema posljednjim podacima, zahvaljujući ovoj novini, broj posjeta liječnicima opće medicine samo zbog propisivanja terapije smanjen je za 20 do 40 posto. U drugoj fazi provedbe planirano je potpuno povlačenje papirnatih recepta iz upotrebe.

Digitalizacija zdravstvenog sustava u Srbiji, u odnosu na prošlu godinu je dosta napredovala, ali to je kontinuiran proces u kojem trebaju sudjelovati svi, Ministarstvo zdravlja, liječnička komora, proizvođači lijekova, ali i udruge pacijenata, kako bi se razgovorom došlo do pravih modela i riješile sve nedoumice kada je riječ o eReceptu, eNaručivanju i popunjavanju liječničkih kartona, istaknuto je na drugoj konferenciji o digitalizaciji u medicini “Budućnost je sada” koja je održana 08.11.2018. u Beogradu.

prof. dr. Ferenc Vicko

“Na jednom ovakvom sustavu bitno je kontinuirano raditi. Svatko bi trebao poduzeti svoj dio posla, od Ministarstva, predstavnika Fonda za zdravstveno osiguranje, pa do zdravstvenih ustanova, i dati maksimalan doprinos kako bismo na kraju svi bili zadovoljni i kako bi digitalizacija u Srbiji na sličnoj razini kao i u ostalim europskim zemljama. Svjesni smo da je ovo dugoročni proces, ali ako svatko od nas radi svoj dio posla, rezultati se neće propustiti.” istaknuo je prof. dr. Ferenc Vicko, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Doc. Dr. Marinko Rade, direktor Ortopedije i rehabilitacijske klinike “doc. Dr. Martin Horvat” iz Rovinja predstavio je modele digitalizacije u Hrvatskoj i Finskoj, gdje surađuje i na projektima digitalizacije u zdravstvu.

doc. dr. Marinko Rade

“Elektronske usluge su vrlo važne za stanovništvo jer na taj način pruža mogućnost stalnog praćenja stanja zdravstvenog kartona, usluge se pružaju na posve nov način i poboljšavaju se poslovni procesi. U Finskoj je ovaj model aktivan od 2007., a proces digitalizacije trajao je oko pet godina. Ovaj sustav uključuje tri glavna procesa: eRecept, eAccess ili specijalizirana stranica namijenjen građanima, te eArhiv, odnosno nacionalni arhiv zdravstvenih podataka “, istaknuo je doc. Dr. Marinko Rade.

Kako bi digitalizacija bila uspješna neophodno je formirati novi zakonski okvir, točnije donijeti Zakon o zaštiti podataka koji predviđa centralizaciju usluga Fonda za zdravstveno osiguranje i upravljanje podacima o privatnosti prikupljenih podataka i sigurnosti obrade podataka pacijenata.

Zašto je eRecept važan?

Korištenjem elektroničkog recepta postići će se centralizacija podataka o propisivanju lijekova, čime se omogućuje praćenje uporabe lijekova u više aspekata, npr. uzimanje lijekova prema spolu, grupacijama ili geografskom podrijetlu (tko i gdje najviše koristi pojedine lijekove). Elektronički recept dostupan je pacijentima, liječnicima, farmaceutima i onemogućene su zloupotrebe recepata poput preprodaje.

Ustanova koja ima najduži i najbolji sustav digitalizacije je Institut za onkologiju i radiologiju Srbije. Korištenje informacijskog sustava i prikupljanja podataka IORS je započeo 1984. godine. Već tada su uveli sustav za snimanje i praćenje pacijenata koji očekuju ulazak u bolnicu, zatim sustav praćenja usklađenosti s lijekovima, evidentiranje kemoterapijskih istraživanja i program nadziranja bolničkih infekcija. “Od 1994. godine Institut za onkologiju i radiologiju ima svoj Data Centar, koji kontinuirano radi na digitalizaciji u svim segmentima zdravstvenog sustava u ovoj ustanovi. Centar je olakšao primjenu svih promjena i novina koje se uvode u institucije, i omogućava da se iskustva jedne ustanove lako prenesu i implementiraju u drugom zdravstvenom centru, istakla je načelnica Data Centra IORS-a Zorana Bizetić.

Mast. mat. Zorana Bizetić Načelnik Data Centra IORS-a i član Upravnog odbora Udruženja informatičara u zdravstvu Srbije (UIZS)

Vladimir Micieta, iz tvrtke Medtronic, pred okupljenima je govorio o prednostima digitalizacije za pacijente i zdravstveni sustav. Sudionici su pokazali veliko zanimanje i iskoristili priliku za postavljanje pitanja i komentara.

Zaključak konferencije je da je Srbija na dobrom putu kada je riječ o uvođenju digitalnog sustava u zdravstvo ali ovo je kontinuiran i dug proces koji zahtijeva vrijeme i strpljenje kako bi svi aspekti kada je riječ o eKartonu, eReceptu, i eNaručivanju funkcionirali na pravi način. Nova iskustva i napredak Srbije u digitalizaciji predstavit će se sljedeće godine na konferenciji “Budućnost je sada”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *