Ususret 7. Konferenciji digitalne medicine “Budućnost je sada” koja će se održati 29.03.2019. u Zagrebu, razgovarali smo sa organizatorom konferencije Mladenom Kovačekom, ekspertom za područje digitalizacije zdravstva. U intervjuu koji donosimo, otkrio nam je što digitalizacija zdravstva znači za razvoj zdravstvenog sustava i podijelio s nama kako po tom pitanju stoji Hrvatska.

Kada govorimo o digitalizaciji zdravstva u Hrvatskoj, u kakvom je statusu Hrvatska u odnosu na EU?

-Hrvatska ima vodeće mjesto u EU u stupnju digitalizacije. To dokazuje i podatak o upotrebi eRecepta prema kojem smo treći, a u ukupnoj digitalizaciji peti. Po tom pitanju mogu otvoreno reći da smo pozitivan primjer nekim drugim državama u EU gdje je digitalizacija medicine dosta aktualna. Ipak, drugi bi nas mogli prestići ako ne nastavimo tempom kojim smo započeli još prije 10-ak godina. Zato je jedan od bitnih ciljeva konferencije zadržati ritam digitalizacije kako bi Hrvatska jednako tako zadržala vodstvo. Upravo zbog toga što je Hrvatska naprednija u digitalizaciji zdravstva, konferencija može poslužiti za plasman hrvatskih rješenja u druge sustave. Naravno i kod nas se mogu implementirati neka rješenja iz susjedstva.

Dosad ste u tri godine održali čak šest uspješnih konferencija, a jedna od važnih tema o kojoj se govorilo na dosad održanim konferencijama u Zagrebu bila je i primjena modela koji donosi promjene načina plaćanja u zdravstvu?

-Tako je. Naime, zdravstveni sustavi diljem svijeta, kod nas, ali i u Europi i u svijetu, suočavaju se s financijskim problemima. Ukoliko se ti problemi ne riješe, mogli bi se negativno odraziti i na globalni rast i razvoj, uslijed čega bi milijunima ljudi diljem svijeta bilo ugroženo liječenje. Budućnost zdravstvene skrbi iziskuje nove pristupe i nove oblike inovacija. Jedno od rješenja je i zdravstvo koje se temelji na ishodima i koje mnoge zemlje razmatraju kao rješenje za racionalizaciju sve većih troškova u zdravstvenom sustavu. Na dosad održanim konferencijama imali smo prilike čuti više o ovom pristupu liječenja koji je orijentiran na rezultate terapije. Svoje iskustvo su podijelili i strani stručnjaci iz drugih zemalja koji su već krenuli s implementacijom ovakvog modela, kao što je primjerice Španjolska.

Hrvatska ima vodeće mjesto u EU u stupnju digitalizacije. To dokazuje i podatak o upotrebi eRecepta prema kojem smo treći, a u ukupnoj digitalizaciji peti. Upravo zbog toga što je Hrvatska naprednija u digitalizaciji zdravstva, konferencija može poslužiti za plasman hrvatskih rješenja u druge sustave. Naravno i kod nas se mogu implementirati neka rješenja iz susjedstva. -ističe Mladen Kovaček, organizator konferencije o digitalnoj medicini “Budućnost je sada”

Ipak, kada govorimo primjeni ovakvih i sličnih modela koji mogu unaprijediti zdravstveni sustav, što mislite koji je najvažniji čimbenik da i dođe do realizacije takvih projekata?

-U cijeloj EU prepoznati su benefiti od korištenja digitalnih tehnologija u zdravstvu te se svi sustavi u EU digitaliziraju s više ili manje uspjeha. Budući da je uvođenje ovakvih procesa kompleksno i zahtjeva koordinaciju više dionika koji nisu do sada surađivali, zdravstvena administracija često nalazi na probleme u implementaciji. Zbog svega navedenog potrebno je izraditi kanale komunikacije između različitih dionika u digitalizaciji medicine. Usprkos razvoju digitalnih kanala komunikacije pokazalo se da je kombinacija ovakvih, suvremenih kanala komunikacije s tradicionalnim platformama, idealna. Jedna od takvih platformi je upravo konferencija „Budućnost je sada“. Vrlo je važna koordinacija i potpora svih sudionika u digitalizaciji. Ključno je dobiti podršku i na vrijeme u procese involvirati zdravstvene djelatnike, prvenstveno liječnike i farmaceute. Upravo zbog toga nam je vrlo važno da su i Ministarstvo zdravstva i nadležne agencije u zemljama u kojima organiziramo konferencije prihvatile partnerstvo i aktivno sudjeluju u konferenciji i dijalogu s ostalim nabrojanim sudionicima u digitalizaciji zdravstva. Istaknuo bi svakako još i važnost ispravnog prikupljanja i korištenja zdravstvenih podataka o čemu upravo govorimo i na našim konferencijama. Mislim da njihovo još kvalitetnije prikupljanje može uvelike povećati efikasnost zdravstvenog sustava te ga samim time još više unaprijediti.

Osim u Hrvatskoj, konferenciju ste organizirali uspješno i u nekim zemljama u okruženju – Srbiji, Slovačkoj, a pripremate i konferenciju Češkoj i Austriji. Kako biste objasnili interes i uspješnost održavanja konferencije u navedenim zemljama?

-Zemlje u okruženju kao što su Republika Slovačka i Srbija izabrale su sličan način digitalizacije medicine kao i Hrvatska. To je implementacija projekata koji su jednostavniji za primjenu te daljnja nadgradnja ostalim projektima. Tako je u Slovačkoj najdalje odmakao proces eRecepta te digitalizacija laboratorijskih nalaza. U Srbiji je prednost kao i u Hrvatskoj dana eReceptu i eNaručivanju. Obje zemlje se susreću sa sličnim izazovima s kojima su se susretale druge zemlje. Obzirom na to da je Hrvatska u EU među liderima kao što je primjerice implementacija eRecepta, konferencija je izvrsna platforma koja omogućava da zemlje međusobno razmjene iskustva te spremno ponude pomoć i svoje usluge.

Usprkos razvoju digitalnih kanala komunikacije pokazalo se da je kombinacija ovakvih, suvremenih kanala komunikacije s tradicionalnim platformama, idealna. Jedna od takvih platformi je upravo konferencija „Budućnost je sada“. Vrlo je važna koordinacija i potpora svih sudionika u digitalizaciji. Ključno je dobiti podršku i na vrijeme u procese involvirati zdravstvene djelatnike, prvenstveno liječnike i farmaceute. – napominje Mladen Kovaček

Sigurna razmjena zdravstvenih podataka je također jedna od ključnih tema kojom se konferencija bavi.

-Razmjena podataka je osjetljivo područje i njezina regulacija može olakšati razvoj mnogih ključnih digitalnih projekata u medicini. GDPR koji je stupio na snagu prošle godine svakako je jedna od prilika za veliki iskorak po tom pitanju. Tako smo primjerice na konferenciji do sada mogli upoznati rješenja koja su omogućila značajno poboljšanje u adherenciji, a koja utječu na poboljšanje rezultata terapije. No za dodatno poboljšanje rezultata terapije važno je i da postoji sustavan pristup, a on je moguć jedino efikasnim mjerenjem rezultata terapije. Upravo pravilnim korištenjem velikog broja obrađenih podataka dobivenih od pacijenata može se s puno većom vjerojatnošću utvrditi koja terapija će biti efikasna u kojim slučajevima.

Jedna od glavnih tema ovogodišnje konferencije bit će i primjena digitalizacije u onkologiji.

-Tako je. Naime, prema posljednjim podacima Registra za rak Republike Hrvatske, u usporedbi s drugim europskim zemljama na samom smo začelju po preživljavanju i smrtnosti raka. Naime, Mađarska i Hrvatska su dvije zemlje s najviše umrlih od raka u EU. Rak je doista jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema, kako u našoj zemlji, tako i u zemljama u okruženju. Kako bi se popravili rezultati liječenja potrebno je unaprijediti vrijeme otkrivanja bolesti sve većeg broja oboljelih pacijenata, na vrijeme educirati stanovništvo i omogućiti veću dostupnost dijagnostičkih postupaka i liječenja. Kako bi to ostvarila, Hrvatska je pokrenula Nacionalni plan u borbi protiv raka. U sklopu ovog plana donesena su i implementirana digitalna rješenja koja mogu pomoći u određivanju ishoda. Upravo će se o tome govoriti i na ovogodišnjoj konferenciji. Cilj je da se pokrene dijalog i potaknu procesi. Također očekujemo da ćemo zajednički detektirati na koje se sve načine može unaprijediti i doprinijeti rješavanju ovog važnog javno-zdravstvenog problema.

Konferencija „Budućnost je sada“ održat će se 29.03.2019. u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Za sve posjetitelje osigurali smo poseban popust za early bird prijave do kraja siječnja. Za sudjelovanje je potrebno registrirati se ovdje, nakon čega će se naš organizacijskim tim javiti sa daljnjim uputama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *