Glavni cilj konferencije digitalne medicine „Budućnost je sada“ koja će se održati 29.03.2019. u Zagrebu je okupiti sve relevantne dionike u hrvatskom zdravstvu kako bi primjenom digitalnih tehnologija što više pomogli pacijentima. Jedna od najvažnijih tema na ovogodišnjoj konferenciji biti će primjena digitalnih rješenja u ranom detektiranju i dijagnostici karcinoma.

Karcinom je doista jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema, kako u našoj zemlji, tako i u zemljama u okruženju. Po učestalosti bolesti prema broju stanovnika, Hrvatska je u prosjeku EU. No, na žalost, Hrvatska je po smrtnosti od karcinoma, nakon Mađarske, najviše pogođena ovom bolešću od svih država u EU.  U Hrvatskoj je prema posljednjim podacima iz 2017. godine, od malignih bolesti umrlo 13 939 osoba. Kako bi se popravili rezultati liječenja potrebno je unaprijediti vrijeme otkrivanja bolesti sve većeg broja oboljelih pacijenata, na vrijeme educirati stanovništvo i omogućiti veću dostupnost dijagnostičkih postupaka i liječenja. Kako bi to ostvarila, Hrvatska je počela raditi na Nacionalnom planu borbe protiv raka. Plan bi trebao biti dovršen u prvoj polovici ove godine.

O Nacionalnom planu borbe protiv raka govoriti će se na panelu u kojem će sudjelovati predstavnici zdravstvene administracije, liječnika, zdravstvene industrije i udruga pacijenata.

Onkološko liječenje spada u jedno od najskupljih kada je riječ o zdravstvenom budžetu, a troškovi u ovom području kontinuirano rastu. Ukoliko se implementiraju nove digitalne tehnologije, troškovi se mogu staviti pod nadzor, pa čak i smanjiti. Kako bi došlo do poboljšanja i proširenje onkološke skrbi, što uključuje prevenciju, dijagnozu, ali i samo liječenje, primjena inovativnih rješenja poput digitalnog zdravstva svakako može uvelike pomoći i trebala bi biti jedan od važnijih zdravstvenih prioriteta. Upravo iz tog razloga, međunarodna i nacionalna udruženja koja se bave onkološkom medicinom i farmacijom posljednjih nekoliko godina naglašavaju važnost implementacije informacijskih tehnologija u zdravstvenoj skrbi onkoloških bolesnika. Sve veću važnost dobivaju integrirane platforme kroz tzv. Patient support programi, odnosno programe podrške pacijentima koje koordiniraju komunikaciju i prijenos informacija između pacijenata i zdravstvenih djelatnika, a sve u svrhu najprikladnije i troškovno najučinkovitije metode liječenja. Posebno su korisne i primjene aplikacije koje koriste umjetnu inteligenciju u odabiru metode liječenja onkoloških bolesnika i mHealth rješenja koja omogućavaju pacijentima slanje izvještaja i komunikaciju sa zdravstvenim djelatnicima u realnom vremenu što omogućava pravovremenu prilagodbu parametara važnih za liječenje, doziranje, nadzor i bolju adherenciju.

Konferencija digitalne medicine “Budućnost je sada” održat će se 29.03.2019. u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, a svoje mjesto možete osigurati brzom registracijom ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *