Zbog sve izraženijeg problema nedostatka liječnika, i to najviše specijalista,  u manjim sredinama raste značaj telemedicine koje poboljšava dostupnost kvalitetne zdravstvene zaštite. Mreža telemedicinskih centara u RH pokriva 64 zdravstvene ustanove i broji 134 telemedicinska centra. Uvođenje telemedicine ima za cilj smanjenje troškova zdravstvene zaštite kroz brži prijenos informacija odnosno slanja podataka o pacijentu umjesto pacijenta i skraćivanje vremena potrebnog za intervenciju. Uz prednosti u direktnom liječenju pacijenata omogućava i bolju suradnju među liječnicima te edukaciju što rezultira boljom uslugom odnosno većom kvalitetom cjelokupnog sustava zdravstvene zaštite. Medicinske usluge uključene u digitalnu razmjenu nalaza, snimaka, očitanja, postavljanja dijagnoze, liječenja na
daljinu i drugog mišljenja pretežno su iz područja radiologije, neurologije, neurokirurgije, gastroenterologije, kardiologije, ali i drugih.

Ovogodišnji partner 7. Konferencije “Budućnost je sada” u Zagrebu je ujedno i Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Najizraženiji primjer su telemedicinske usluge iz transfuzijske medicine ali i radiološke i ostale laboratorijske dijagnostike. Uz osiguranu 24/7 tehničku podršku zdravstvenim radnicima, broj pruženih telemedicinskih usluga između ustanova na godišnjoj razini dosegao je brojku od 35.000.

Više o primjeni telemedicine u Republici Hrvatskoj, što imamo, a što ne znamo da imamo, na konferenciji “Budućnost je sada” predavanje će održati Zoran Zorica, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Hrvatski zavod za hitnu medicinu ujedno je i partner sedme po redu konferencije digitalne medicine koja okuplja na jednom mjestu sve dionike koji su uključeni ili ih zanima proces digitalizacije medicine. Ovogodišnja konferencija održat će se u Zagrebu 29.03. Kaptol Boutique Cinema. Kako biste na vrijeme osigurali svoje mjesto, registrirajte se putem brze forme ovdje. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *