08/11/2018 • HOTEL MOSKVA • BELGRADE

 

Koliko napreduje digitalizacija u zdravstvu u Srbiji – tema je stručne konferencije „Budućnost je sada“ koja je održana 8. novembra u Beogradu.

U Srbiji je digitalizacija u zdravstvu, u odnosu na prošlu godinu dosta napredovala. Ipak, to je kontinuiran proces da bi se došlo do pravih rešenja i rešile sve nedoumice.

„Na ovakvom sistemu bitno je kontinuirano raditi. Svako treba da preduzme svoj deo posla, od Ministarstva, Fonda za zdravstveno osiguranje, pa do zdravstvenih ustanova, da bi digializacija i u Srbiji bila kao u drugim evropskim zemljama. To je dugotrajan proces, no ako svako od nas radi svoj deo posla, rezultati neće izostati, istakao je“ prof. dr Ferenc Visko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Učesnici konferencije govorili su o primeni integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u Srbiji i korišćenju ličnih podataka. Takođe su i prezentovani uspešno primenjene modele e-zakazivanja elektronskih recepata u Evropskoj uniji.

Primena elektronskih recepata u Srbiji je uvedena sredinom godine i zahvaljujući ovoj novini, broj poseta lekarima opšte medicine smanjen je za 20 do 40 odsto.

U drugoj fazi primene planirano je potpuno povlačenje papirnih recepata iz upotrebe. Vladimir Micieta iz tvrtke Medtronic govorio je o prednostima digitalizacije za pacijente i zdravstveni sistem.

Ovom prilikom koristio se i Zeed wall i network corner za razmenu mišljenja i ideje.

Program konferencije pogledajte ovdje, a u nastavku pogledajte fotogaleriju: