Održana 2. Regionalna konferencija digitalne medicine – “Budućnost je sada”

 

‘Budućnost je sada’ naziv je održane 2. Regionalne konferencije digitalne medicine, koja je naglasila činjenicu kako Republika Hrvatska nije slučajno središnje mjesto ovakvog susreta, jer su u našoj zemlji neka informatička rješenja u praksi uspješno zaživjela.

Najbolji primjer za to je eRecept po kojem je Hrvatska vodeća u Europskoj Uniji. Na osnovu tog uspjeha, moglo se čuti na konferenciji, Hrvatska nastavlja sa sličnim projektima. Konferencija je istaknula teme promjene načina plaćanja u zdravstvu: s plaćanja po činjenju na plaćanje po učinku, eKartonu kao nastavku na iznimno uspješan eRecept i općenito o mogućnosti boljeg korištenja podataka u zdravstvu.

“Ponosan sam što baš danas na Svjetski dan zdravlja mogu reći da je u Hrvatskoj što se tiče digitalizacije medicine budućnost sada. Hrvatska je zajedno sa skandinavskim zemljama lider u primjeni e-recepata, a siguran sam da ćemo i sa e-kartonom i plaćanju po učinku biti među prvima koji će ove projekte uspješno staviti u širu primjenu”, rekao je organizator konferencije i direktor tvrtke Hit konferencija, Mladen Kovaček.

Konferenciju je ispred pokrovitelja, Ministarstva zdravstva i HZZO-a otvorio mr.sc. Fedor Dorčić, dr. med., ravnatelj HZZO-a, koji je istaknuo izuzetan ponos prema činjenici da je Hrvatska vodeća u razvoju e-Recepta, na razini EU te istaknuo kako je HZZO iznimno orijentiran na rast i razvoj daljnjih digitalnih rješenja koji će poboljšati hrvatsko zdravstvo i skrb prema pacijentu.

Bogat je program uključivao predavanja stručnjaka iz vodećih hrvatskih, ali i europskih IT i farmaceutskih kompanija, a konferenciju su podržali i zdravstveni djelatnici te Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Poznato je oduševljenje hrvatskim sustavom e-zdravstva, Jesusa del Vallea, iz Bayera koji konferenciju nije propustio ni ove godine.

“Njemačka kao zemlja od 82 milijuna stanovnika, kao vrlo napredna članica EU, daleko je iza hrvatskih projekata digitalne medicine i iz hrvatskih primjera možemo štošta naučiti. Startup-ovi imaju nevjerojatnu energiju, fokusirani su na riješenje, ne zanimaju ih nikakve prepreke i oni su apsolutna budućnost razvoja medicine u zdravstvenom sustavu. Bilo bi sjajno kada bi zakonska regulativa, farmaceutska industrija i zakonodavna tijela omogućili veći pristup podataka takvim startup timovima jer za njihova pametna rješenja nužni su im podaci. Startup-ovi su definitivno budućnost razvoja digitalnog zdravstvenog sustava”, istaknuo je Jesus del Valle iz Bayera.

Posebnu pozornost na konferenciji izazvala je panel diskusija na temu ‘Value Based Healthcare’ na kojoj se moglo čuti kako danas svjedočimo stanju u kojem su zdravstveni sustavi diljem svijeta suočeni s velikim kliničkim i ekonomskim problemima. Ukoliko se ti problemi ne riješe, oni bi se mogli negativno odraziti na globalni rast i razvoj, uslijed čega bi milijunima ljudi diljem svijeta bilo uskraćeno liječenje čak i najbezazlenijih bolesti. Budućnost zdravstvene skrbi iziskuje nove pristupe i nove oblike inovacija. Svi dionici u panelu su izrazili spremnost da daju svoj doprinos i istaknuli da je dvije godine potrebno da se implementira i desi promjena kod postojećeg načina plaćanja.

Traganje za boljim zdravstvom proizlazi iz temeljnih, univerzalnih potreba zdravstvene skrbi. Ciljevi kao što su postizanje boljih kliničkih rezultata, veća dostupnost liječenja te optimizacija troškova u odnosu na ostvarenu učinkovitost, zajednički su zdravstvenim sustavima u cijelom svijetu. Ono što rješavanje ovih problema dodatno otežava jest razjedinjen i nedjelotvoran način pružanja zdravstvene skrbi.

“Sustav označavanja i provjere omogućuje brzo i jednostavno očitavanje broja serije, serijalizacijskog broja i datuma isteka roka valjanosti, što značajno poboljšava postupke opoziva lijeka s tržišta te time i sigurnost pacijenata”, rekla je Maja Drašković, predstavnica Inovativne farmaceutske inicijative (IFI)

Još jedan highlight konferencije bio je i panel na temu novog iskoraka u digitalizaciji hrvatskog zdravstva – eKartonu.

E-karton će u budućnosti sadržavati medicinsku povijest pacijenta, dijagnoze, planove terapija, datume cijepljenja, alergije, rendgenske slike, laboratorijske i druge nalaze. Svrha e-Kartona je omogućiti dostupnost podacima na osnovu kojih bi liječnik mogao donijeti odluke o daljnjem tretmanu pacijenta te olakšati, ubrzati i unaprijediti rad s pacijentima na mjestu gdje se pruža zdravstvena skrb.

O prednostima slijedeće velike stepenice za hrvatsko zdravstvo, eKartona, doznali smo kroz predavanje Maria Ravića iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla.

“Radimo na raznim tehnološkim rješenjima, poput aplikacija, koja mogu služiti i liječnicima i pacijentima, a koje se mogu iskoristiti i u hrvatskom zdravstvenom sustavu i šire”, objasnio je Mario Ravić.

Konferencija u prepunoj dvorani Kornati u City plazi je nadmašila očekivanja, a sudionici su zaključili kako je ovo tek početak.