“Budućnost je sada” naziv je III. regionalne konferencije digitalne medicine koja je naglasila činjenicu kako Hrvatska nije slučajno središnje mjesto ovakvog susreta jer su u našoj zemlji neka informatička rješenja u praksi uspješno zaživjela. Najbolji primjer za to je eRecept po kojem je Hrvatska vodeća u EU. Na osnovu tog uspjeha, moglo se čuti na konferenciji, Hrvatska nastavlja sa sličnim projektima.

Ovogodišnja konferencija obuhvatila je širok spektar tema koje tiču primjene digitalnih rješenja u medicini i farmaceutici, a neke od glavnih tema bile su eKarton, primjena GDPR-a, mjerenje učinaka terapije i digitalni sustavi za potporu pacijentima samo su neke od tema konferencije.

– Cilj konferencije je da okupimo različite industrije zdravstvene struke i organizacije upravo kako bi olakšali i ubrzali procese u digitalizaciji medicine te vam se zahvaljujem što ste to prepoznali i svojim prisustvom uveličali ovaj skup. Također se zahvaljujem i na vašem ukupnom angažmanu kojim doprinosite da za pacijente, kao što je i naziv konferencije, budućnost bude sada – rekao je direktor tvrtke HIT konferencija, Mladen Kovaček.

Konferenciju je otvorio ministar zdravstva prof. dr. sc Milan Kujundžić koji je istaknuo kako ga raduje organizacija ovakvog skupa i što će sudionici konferencije diljem bolnica i drugih ustanova širiti neophodnost digitalnih tehnologija i informatizacije u hrvatskom sustavu. Naglasio je da sve što je dobro započelo treba nastaviti i dalje razvijati te otvoreno pozvao sve kuće i subjekte na sudjeluju i nastave predlagati svoju viziji što bi sve u budućnosti mogli izgraditi.

Pred okupljenima se obratio i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Bernard Gršić koji se osvrnuo na digitalne tehnologije koje mijenjaju društvo u kojem živimo i način na koji živimo, ali nam pružaju i nova znanja. Potiču nas digitalnu transformaciju ali i nas samih te je važno razvijati područje digitalnih vještina i znanja osobito liječnika. Napomenuo je kako moramo biti svjesni da su digitalne vještine nešto što nam je potrebno danas i u razvoju društva.

Bogat je program uključivao predavanja stručnjaka iz vodećih hrvatskih, ali i europskih IT i farmaceutskih kompanija, a konferenciju su podržali i zdravstveni djelatnici, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.