U prepunoj dvorani Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, održala se sedma po redu konferencija digitalne medicine “Budućnost je sada”. Hrvatska i dalje ima vodeće mjesto u po stupnju digitalizacije i pozitivan je primjer drugim državama EU što pokazuje i podatak da se konferencija “Budućnost je sada” do sada održala uspješno ne samo u Zagrebu već i u zemljama u okruženju kao što su Srbija i Slovačka, a ove godine izazvala je i interes u Češkoj.

Jedan od bitnih ciljeva konferencije je zadržati ritam digitalizacije kako bi Hrvatska zadržala vodstvo, a upravo zbog toga što je naprednija u digitalizaciji zdravstva, može poslužiti za plasman rješenja u druge sustave kao što se i neka druga rješenja iz susjedstva mogu implementirati kod nas.

I ove godine, konferenciju su podržali Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva te Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a konferenciju je otvorio ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić koji je pred okupljenima naglasio svoje zadovoljstvo organizacijom konferencije o digitalnoj medicini.

-Svjesni da možemo napraviti puno za zdravstveni sustav, mi na razini vlade i u ministarstvu činimo pripreme u zakonskom smislu kako bi se digitalizacija zdravstva olakšala te smo iz EU fondova osigurali sredstva, svjesni neophodnosti digitalizacije. – dodao je. Naglasio je i važnost edukacije svih dionika uključeni u digitalizaciju te spomenuo da je uz pomoć vlade, zajedno sa premijerom i eminetnih profesora sa sveučilišta Harvard omogućena trodnevna škola za 40 polazaka u Zagrebu koja je usmjerena i na digitalizaciju medicine.

Jedna od glavnih tema ovogodišnje konferencije bila je i u onkologija u digitalnom društvu te predstavljanje Nacionalnog plana borbe protiv raka. Naime, po učestalosti bolesti prema broju stanovnika, Hrvatska je u prosjeku EU po oboljenju od karcinoma, a po smrtnosti je, nakon Mađarske, najviše pogođena od svih država EU. Kako bi došlo do poboljšanja onkološke skrbi, što uključuje prevenciju, dijagnozu, ali i samo liječenje, primjena inovativnih rješenja poput digitalnog zdravstva svakako može uvelike pomoći i trebala bi biti jedan od važnijih zdravstvenih prioriteta.

-Hrvatska nije imuna na karcinom kao i ni jedna druga zemlja. U tijeku je javna rasprava, odnosno eSavjetovanju o Nacionalnom planu borbe protiv raka. Radi se o hvalovrijednom dokumentu koji je vrlo dobar, kvalitetan i koji će biti usvojen na razini sabora i vlade. Imati papir je veliki korak ali je izrazito važno taj plan provede. – istaknuo je Siniša Varga, saborski zastupnik, ujedno i bivši ministar zdravstva i član inicijative Nacionalnog plana borbe protiv raka koja za cilj ima unaprijediti vrijeme otkrivanja bolesti sve većeg broja oboljelih pacijenata, educirati na vrijeme stanovništvo, ali i omogućiti veću dostupnost dijagnostičkih postupaka i liječenja.

-Svjedočim revoluciji u liječenju karcinoma. U metastazi karcinoma u novim terapijama pacijenti imaju očekivano trajanje života koje je bilo nezamislivo prije 10-15 godina i drago mi je da kao članica povjerenstva za lijekove mogu sudjelovati u procesima da te vrste lijekova dođu na listu HZZO i budu dostupne pacijentima. U ovom trenutku je važno da to donošenje odluka bude provedeno kako bi osigurali s jedne strane onkološke lijekove bolesnicima koji će imati najviše koristi od tih lijekova. U tom procesu, digitalna rješenja jako pomažu u tome zbog prikupljanja zdravstvenih podataka koji su vrlo bitni za učinkovitost terapija, troškova i da bi dobili pozitivan ishod u liječenju bolesnika. – osvrnula se dr. Viktorija Erdeljić Turk, zamjenica predsjednika povjerenstva za lijekove.

Osim digitalne onkologije, na konferenciji se govorilo i o prikupljanju i efikasnoj obradi zdravstvenih podataka, o čijoj je važnosti predavanje održao i ekspert u tom području, Vladimir Mičieta iz tvrtke Medtronic.

-Imati pravu informaciju u pravo vrijeme je ključ za donošenje ispravnih odluka u zdravstvu. Rješenja moraju biti temeljena na efektivnim zdravstvenim podacima, a samo uz pravilno mjerenje moguće je znati da li je terapija efikasna ili nije.-naglasio je. Kroz svoje predavanje prikazao je nekoliko primjera kako uz pomoć uspješnog prikupljanja podataka doći do rezultata.

U dinamičnoj panel diskusiji govorilo se i o tome kako ta znanja najbolje primijeniti u zdravstvenom sustavu RH i kako zdravstvena industrija u tome može uspješno surađivati.

Pomoćnik ministra zdravlja dr.s.c Mate Car naglasio je koliko je važno investirati u zdravlje, ali kako bi se to ostvarilo potrebno je znati gdje ima smisla investirati. Složio se kako se rješenja mogu što više razvijati ukoliko je dostupno što više podataka koja su prihvatljiva većina dionika te važnost edukacije onih koji koriste ta rješenja.

Ovogodišnja konferencija obuhvatila je i temu primjene telemedicine u Republici Hrvatskoj, digitalnih rješenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ali i potencijalu primjene blockchain tehnologije, a sudionici konferencije između ostalog imali su prilike čuti više o uspješnoj suradnji IT tvrtke s vodećim farmaceutskim tvrtkama i ljekarnama u SAD-u, od strane Serge Loncara koji je u SAD-u razvio upravo takvu jednu uspješnu suradnju.

Osim što su slušali predavanja i sudjelovali na panelima, sudionici konferencije i ove godine iskoristili su priliku kako bi stvorili nove kontakte i suradnju između različitih sektora. Na taj način, Kaptol Boutique Cinema postalo je središte razmjene ideja, savjeta i iskustva.

GALERIJA