Kontaktiraj nas brzo u lako!

Edit Template

Budućnost zdravstva: 19. Konferencija digitalne medicine FUTURE IS NOW održana u Zagrebu

U WESPA Business & Lounge u Zagrebu održana je 19. Konferencija digitalne medicine FUTURE IS NOW, okupivši vodeće europske i strane stručnjake iz područja digitalne medicine koji su istraživali promjene koje tehnologija i umjetna inteligencija donose u zdravstvo.

Središnja tema konferencije bila je vizija bliske budućnosti zdravstva te kako tehnologija i digitalizacija te umjetna inteligencija utječu na zdravstvenu skrb, ističući ulogu zdravstvenih podataka u unaprjeđenju zdravstvenog sustava i pomoći pacijentima s posebnim fokusom na onkologiju.

broken image

U interaktivnom panelu aktivno je sudjelovala i publika, a svoja viđenja i iskustva podijelili su Eli Kress, suosnivač i direktor tvrtke NewLeaf.ai, Ljiljana Vukota, glavna tajnica udruge “SVE za NJU”, prof. dr. sc. Marko Jakopović, specijalist interne medicine, pulmolog i pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja KBC-a Zagreb, Jelena Curać, pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije HZZO-a, te stručnjaci Nuša Kujundžić, Market Access Manager Oncology i Bartol Šimunić, Patients Affairs Lead Oncology iz tvrtke AstraZeneca.

Panelisti su raspravljali o važnosti digitalizacije u poboljšanju ishoda liječenja s posebnim naglaskom na onkološke pacijente, istražujući inovativne strategije koje pružaju nadu u borbi protiv ove ozbiljne bolesti.

– Danas je znanje dostupno, no za njegovo prikupljanje trebamo alate, stoga nam je neophodna tehnologija. Ključno je započeti s mjerenjem podataka, tražiti ishode liječenja, ali istovremeno smanjiti administrativni teret zdravstvenim radnicima. – zaključio je prof.dr.sc. Marko Jakopović dok je Jelena Curać naglasila da u Hrvatskoj imamo dovoljan broj podataka koji se nedovoljno koriste jer nisu strukturirani.

broken image

Eli Kress osvrnuo se na primjenu umjetne inteligencije u liječenju.

– Mnogi ljudi još nisu spremni za umjetnu inteligenciju. Živeći u Kaliforniji, uviđam obilje mogućnosti u tom području, osobito u radiologiji i patologiji. Iako ne vjerujem da će odnos liječnika i pacijenta ikada biti u potpunosti zamijenjen, umjetna inteligencija ima velikog značaja za nas. – istaknuo je.

broken image

Još jedan važan panel pod nazivom “Nove tehnologije u prevenciji raka vrata maternice“, okupio je stručnjake iz područja citologije, epidemiologije, patologije i ginekologije kako bi istražili najnovije tehnološke inovacije u prevenciji ove bolesti.

U panelu su sudjelovali izv. prof. dr.sc. Danijela Vrdoljak Mozetič, dr. med., glavna tajnica Europske federacije citoloških društava, prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., specijalist epidemiologije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, izv. prof. dr. sc. Marija Milković Periša, dr. med., specijalist patološke anatomije, v.d. Predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju, KBC Zagreb, te doc. prim. dr sc. Dražan Butorac, dr.med., specijalist ginekologije i porodiljstva, Klinika za ženske bolesti i porodništvo KBC-a „Sestre milosrdnice“ i predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a.

broken image

izv. prof. dr.sc. Danijela Vrdoljak Mozetič naglasila je da je u prevenciji potrebno inzistirati na tekućinskoj citologiji na nacionalnoj razini.

– Prva brana su ginekolozi, bazna je HPV dijagnostika. Da bi bili bolji i uspješniji, mora biti bolja procijepljenost, te naravno nacionalni programi. Mi također radimo edukacije ginekologa u kolposkopiji te je važno napomenuti da je to nadogradnja na histološku metodu. – naglasio je doc. prim. dr sc. Dražan Butorac, dr.med., dok je prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., specijalist epidemiologije sa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo još jednom napomenula da je rak vrata maternice preventivna bolest i moglo bi se postići da nijedna žena ne oboli.

broken image

U programu konferencije svoje znanje i stručnost pred okupljenima podijelio je Igor Lerman, Country Lead Croatia & Slovenia iz tvrtke IQVIA, pruživši uvid u inovativne pristupe u liječenju onkologije kroz digitalnu transformaciju zdravstvenih sustava.

broken image

Kao i svake godine, u programu su sudjelovali internacionalni stručnjaci, a u program se online putem uključio i Mike Morrissey, glavni izvršni direktor Europske organizacije za borbu protiv raka, koji je govorio o poticanju prevencije HPV-a i raka vrata maternice u digitalno doba.

broken image

Mark J Davis, General Manager tvrtke Roche koja je nedavno uložila u laboratorijski labaratorij za gensko profiliranje tumora smješten na KBC-u Zagreb, govorio je detaljno o vrijednosti podataka u onkologiji te koliko je važna uspostava hrvatske onkološke baze podataka osmišljene za poboljšanje skrbi za pacijente naglasivši da u Hrvatskoj bilježimo drugu najveću smrtnost od karcinoma među zemljama EU.

broken image

Organizatori su i za sve sudionike u suradnji sa tvrtkom ZEM Solutions održali workshop na temu “Procjena zdravstvenih tehnologija (HTA) za donošenje odluka u zdravstvu”, koju su vodili stručnjaci s međunarodnom reputacijom, Tanja Novaković i Mark Parker pružajući sudionicima praktične alate za procjenu zdravstvene tehnologije kako bi olakšali “donošenje dobrih odluka” u zdravstvenom sektoru u skladu sa EU regulativom.

broken image

Sudionici su kao i svake godine izrazili visoko zadovoljstvo konferencijom, ističući vrijednost razmjene znanja i perspektiva te mogućnost stvaranja korisnih poslovnih i stručnih kontakata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Želiš surađivati?

FUTURE IS NOW platforema obuhvaća više od 6000 relevantnih kontakata u području zdravstva, pružajući vam jedinstvenu priliku da dijelite svoje ideje, istraživanja i iskustva s velikom i utjecajnom publikom.

Kontaktiraj nas odje

FUTURE IS NOW HIT konferencija © 2024 Kutnjački put 15, 10000 Zagreb, Croatia, European Union OIB: 21110311035
IBAN: HR9823600001102511858

Privacy Policy

© 2023 HIT konferencija design